Kültür Sanat

“Ice Station Antarctica” ile Dünyanın Geleceğini Keşfedin

250 yıldan uzun bir süredir doğal hayatla ilgili bilgiler üreten ve paylaşan İngiltere’nin dünya çapında en önemli ziyaret merkezinden biri olan Natural History Museum’un “ICE STATION ANTARCTICA” sergisi, bu yıl 23 Eylül’de ilk kez İstanbul’a geliyor!

İstanbul, Güney kutbuna ayak basılışının 100. yılında anlamlı bir sergiye ev sahipliği yapıyor.

Norveçli bilim adamı Roald Amundsen’in 19 Ekim 1911 günü başladığı Güney Kutbu’na erişim yolculuğu, çok zor doğa şartlarına rağmen 14 Aralık 1911’de kutup noktasına varması ile insanoğlunu yeni bir dönemle tanıştırdı. 100 yıl boyunca çok sayıda bilimsel araştırmanın merkezi olan Antarktika, dünyanın geleceğine ışık tutuyor…

Hiçbir ülkeye ait olmayan, sadece barışçıl amaçlı bilimsel araştırmalar ve işbirlikleri için kullanılan Antarktika’da yapılan dünyanın geleceğine ilişkin araştırmalar, eğitici ve eğlendirici “Ice Station Antarctica” sergisi ile İstanbul’a geliyor.

Antarktika’nın gizemli doğasını yaşatan, çocuklara ve gençlere aileleri birlikte yeni bir keşif alanı sunan sergi, 23 Eylül 2011’de Esenyurt – Bahçeşehir Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nde açılıyor…

Antarktika’daki yaşam ve bilim konularına ışık tutan Natural History Museum’ın hazırladığı Ice Station Antarctica’yı, genç kuşağı bilgilendirirken eğlendiren etkinliklerle tanınan ve daha önce “Dinozorlara Yolculuk” sergisini İstanbul’a getiren ve 100 binin üzerinde genç ziyaretçileri ile buluşturan Istanbul Exhibitions Türkiye’ye getiriyor.

Istanbul Exhibitions Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Balcı; dünyamızın geleceğine ilişkin çok önemli ipuçları içeren, iklim değişikliklerine yönelik çarpıcı bulguları gözler önüne seren, Antarktika’daki bilimsel araştırmaların nasıl yapıldığını anlatan ve oradaki doğa koşulları hakkında bilgi veren sergiyi İstanbul’a getiriyor olmaktan son derece mutluyuz. Çocukların ve gençlerin ilgisini Antarktika’daki bilimsel araştırmalara çekerek, farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz dedi…

Doğa bilinci ve çevre duyarlılığının gelişmesine bağlı olan dünyamızın geleceğini ailecek keşfetmek için Ice Station Antarctica’yı mutlaka ziyaret etmelisiniz…

www.istanbulexhibitions.com
Tel: 0212 347 98 07

Natural History Museum – Londra

Natural History Museum (NHM – Doğa Tarihi Müzesi), İngiltere’nin dünya çapında en önemli ziyaretçi merkezinden biri ve aynı zamanda dünyanın önde gelen bilim ve araştırma merkezidir. 250 yıldan uzun bir süredir doğal hayat ile ilgili bilgiler üreten ve paylaşan NHM, Doğal hayatı ilgilendiren en önemli konularda yapılan araştırmalarda bir dünya lideridir. Müze, koleksiyonları ve bilimsel tecrübesi ile doğal hayatın anlaşılmasını ve sıradışı zenginliğinin ve çeşitliliğinin korunmasını sağlamak amacıyla, 68 ülkede çığır açan projelerde pek çok kuruluş ile birlikte çalışmaktadır. Müzede 300’den fazla bilim adamı çalışmaktadır. 70 milyonun üzerindeki uluslararası örnek koleksiyonu, bu araştırma için hayati bir öneme sahiptir ve sürekli olarak artış göstermektedir.

Istanbul Exhibitions

Dünyanın önde gelen müzelerinin büyük ve kapsamlı sergileri artık ülkemize geliyor.
 
Dokunduğu herkeste “farkındalık” yaratacak projeleri Türkiye ile buluşturmayı kendine hedef edinen Istanbul Exhibitions; çevre, bilim, doğa, tarih, eğitim gibi konularda dünyada yaygın olarak ziyaret edilen müze sergilerini Türkiye’ye kazandırıyor.
Başta genç kuşak olmak üzere her yaştan insanın yeni bilgiler kazanmasını, hayal dünyasının gelişmesini, çevre ve yaşama olan duyarlılığın artmasını sağlamak amacı ile hizmet veriyor…
İlk olarak,  İngiltere’nin en önemli ziyaret merkezleri arasında bulunan “Natural History Museum – Dinozorlara Yolculuk” sergisini İstanbul’a getirerek serüvenine başlayan Istanbul Exhibitions, çalışmalarına ara vermeden devam ediyor…
Önümüzdeki günlerde yine aynı derecede öneme sahip sergileri Türkiye’ye getirmeye başlıyor.

Ankarktika hakkında kısa bilgi

1840 yılında Amerikalı Deniz Yüzbaşısı Charles Wilkes tarafından kıta olduğu kanıtlanan Antarktika, bundan 100 yıl önce (1911) Norveçli bilim adamı Roald Amundsen’in Güney Kutbu’na ayak basmasıyla keşfedilmiştir… Antarktika, dünyadaki en soğuk, en rüzgarlı ve en kuru havaya sahiptir… Antarktika’da sadece Penguen, Fok, Balina, kuş türleri, balık çeşitleri, krill ve denizanaları yaşamaktadır. Bitki bulunmayan kıtada, yosun ve likenler vardır. Antarktika’nın bir diğer ismi ise ” Kristal Çöl”dür… Güney Kutbu’nda yeryüzünün en soğuk ve en fırtınalı ikliminin egemen kıtada ortalama sıcaklık yazın -20 C°, kışın ise -70C°’dir… Yazın 6 ay aydınlık, kışın ise 6 ay karanlık geçtiği Antarktika’da Yaz (ekim-şubat) ve Kış olmak üzere iki mevsim yaşanıyor. Antarktika’nın %98‘i antarktik buz kitlesiyle kaplıdır.  Buz kitleleri ortalama 1,6 km kalınlığındadır. Antarktika kıtası dünyadaki buzun %90’ını temsil ediyor ve dolayısı ile dünyadaki temiz suyun %70 burada bulunuyor. Antarktika’da yeryüzünün en düşük sıcaklık derecesi, Temmuz 1983’te -89,4 C° olarak ölçülmüştür. Antarktika herhangi bir ülkeye ve sınıra dahil olmadığından dolayı, burada yapılan dünyanın geçmişi, bugünü ve geleceğiyle ilgili birçok araştırma ve buluş, tüm dünya ile ücretsiz olarak paylaşılmaktadır. 30 ülkenin gözlem istasyonlarının bulunduğu Antarktika’da yazın 4.000 bilim adamı, kışın ise 1.000 bilim adamı yaşamaktadır. Bilim adamları için doğal ve global bir laboratuar olan Antarktika, yeryüzündeki tek bakir yer olmasından dolayı, en temiz hava ve suyun %70’ine sahip olan tek kıtadır. Bu özelliğinden dolayı, hava ve iklim araştırmalarının insanlar ve dünyamız üzerindeki etkileri kolayca yapılabilmektedir. 6 ay süren kış aylarında dünyanın en karanlık bölgesine dönüşen Antarktika, astronomi araştırmalarına da kolaylık sağlamaktadır. Kıtada bulunan tek doğal maden kaynağı Kömür’dür.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir